6 tips för att maximera räckvidden

6 tips för att maximera räckvidden

0

11.04.22

Tajma laddningen av bilen

För att batteriet ska hålla bör du endast ladda det upp till 80%. Det säkerställer att du kan behålla din max räckvidd trots att bilen blir äldre. Men ibland så behöver du en fulladdad bil om du ska åka längre sträckor. Om du behöver ladda bilen till 100% så försök att tajma laddningen så den är klar direkt innan du ska åka iväg.

Kör mjukare vid lägre hastigheter

Elektriska bilens styrka ligger i stadskörning. Om du håller dig till lägre hastigheter med en mjuk körstil så får du mest räckvidd av din elbil. Batteriet dras snabbare om du åker i högre hastigheter, till exempel på en motorväg. Försök då att undvika fluktuationer i hastigheten.

Polestar 2 imove

Polestar 2 imove

Regenerativ bromsning

Din elektriska bil laddar sitt eget batteri när du bromsar in. Du maximerar den regenerativa effekten när du bromsar mjukt. Men självklart kommer säkerheten först och du ska bromsa snabbare när det behövs. Den regenerativa funktioner är ett stor fördel jämfört med fossildrivna bilar. Istället för vanliga bromsar som använder friktion för att få bilen att stanna så kan elbilar utvinna energi från fordonets framåtrörelse. Den gör det med hjälp av kinetisk energi och kan ge dig 10-15% extra räckvidd med din bil vid stadskörning. Vid extrema fall som en längre resa nerför en backe så kan den utöka räckvidden med 50%.

Minimera vikten

Försök att undvika onödiga saker i bakluckan. En tyngre bil kräver mer energi för att färdas framåt och kommer resultera i en kortare räckvidd. Takräcken som inte används kan tillochmed påverka bilens aerodynamik negativt. Med ett större luftmotstånd krävs det också mer energi för att köra.

Mustang Mach-e imove

Ha rätt tryck i dina däck

Att ha rätt lufttryck i dina bildäck är väsentligt för att öka räckvidden på vilken bil som helst. Men den korrekta mängden luft kan också variera beroende på klimat.

Använd AC och bilvärmaren omsorgsfullt

När du kör en elbil så drar alla bilens elektriska funktioner ström direkt från bilbatteriet. Det innebär att desto fler funktioner som AC och värme du har igång, desto kortare blir räckvidden. När det är kallt ute är det energisnålare att använda sätesvärmare istället för att värma upp hela bilen. Du kan också förvärma bilen när den står på laddning för att maximera räckvidden.

Denna hemsida använder sig av cookies - Genom att acceptera hjälper du oss att anpassa och förbättra vår service.