Elbilister kör flest mil per år enligt ny undersökning

Elbilister kör flest mil per år enligt ny undersökning

Elbilarna idag har allt större och bättre batterier, energitätheten ökar löpande och en räckvidd på över 50 mil per laddning blir mer och mer vanligt. Trots det så verkar räckviddsångesten fortfarande vara en faktor som hindrar många från att gå över till elbil, och i en undersökning från Nissan så uppgav 58% att det största bekymret de hade inför att skaffa elbil var just oron över räckvidden.

Elbilister kör flest mil per år enligt ny undersökning

Undersökningen syftar till att slå hål på de vanligaste myterna om att köra en elbil, där bland annat räckviddsångest är ett återkommande ord. För det intressanta är att undersökningen visar att de som kör elbil, kör cirka 63 mil extra per år jämfört med de som kör förbränningsmotor. Det verkar alltså som att räckviddsångesten försvinna när du väl äger en elbil.

70% av de tillfrågade uppgav även att att de känner sig nöjda med utbudet av laddare och de möjligheter som finns samt att deras upplevelse av att köra elbil var mycket bättre än de först hade förväntat sig.

Enligt Nissans undersökning kör den europeiska elbilsföraren i snitt 1420 mil om året med sin bil. De förare som kör diesel eller bensin kör istället i genomsnitt 1360 mil per år. Mest körde de italienska elbilisterna med ett snitt på 1500 mil om året, och på plats nummer 2 kom Nederländerna med ett snitt på 1480 mil om året.

Enligt undersökningen är anledningen till de ökade milen med elbil inte helt kristallklar, men eftersom 47% av de tillfrågade i undersökningen uppgav att det bästa med att ha en elbil är den stora autonomin* så kan man dra paralleller till att många upplever ägande av en elbil som smidig och att körupplevelsen är bättre än med en bil som har förbränningsmotor. Vilket då bidrar till att du kör mer.

*Autonomi (självstyre) innebär självbestämmanderätt, en känsla av oberoende.

Undersökningen gjordes av Nissan bland elbilsägare i Europa, inklusive Sverige. Läs hela undersökningen här:
https://europe.nissannews.com/en-GB/releases/release-7aa4d3e4b25782dcbedfa7df601b078a-nissan-reveals-european-ev-drivers-are-travelling-further-than-petrol-and-diesel-motorists​