Mercedes EQA elbil som står parkerad med Mercedes logga och imove logga

Högt tryck på elbilar - dags att säkra sin elbil för hösten

Trycket och efterfrågan på elbilar har ökat markant. Många bilfirmor vittnar om att försäljningen av elbilar har stigit något enormt och bilhandlare i jakt på en elbil har haft svårt att hitta rätt. Flera elbilar har i dagsläget över 12 månaders leveranstid. Bränsleprisernas ökning ses som den naturliga orsaken, men även bristen och prisökningen på viktiga komponenter såsom batterier och halvledare.

Mercedes EQA elbil som står parkerad med Mercedes logga och imove logga

Det höga bensinpriset påverkar kalkylen för den som ska köpa bil, och driftkostnaden är ju en väsentlig del av totalkostnaden för en ny bensinbil. Detta får många att leta i elbilarnas banor, som visserligen kostar mer i inköp men ger en betydligt lägre driftskostnad.

Men bränslepriserna är inte de enda som stigit. Priset på litium har tiofaldigats sedan 2021 samtidigt som kobolt och nickel blivit dyrare, som båda är viktiga råvaror för litiumjonbatterierna. SvD skriver att detta innebär nya utmaningar för elbilstillverkare där batteriet står för cirka en tredjedel av kostnaden för en elbil.

En stor ökning på efterfrågan av elbilar, den tidigare nämnda bristen på halvledare, störningar i leveranskedjan och nu Rysslands invasion i Ukraina bidrar till att elbilarna stiger i pris och även snabbt försvinner ur lager.

Även om imovegaraget ekar tomt på elbilar i dagsläget så går det att preliminärt boka nya modeller så som BMW i4 som är påväg in i vårt utbud. Med tanke på den ökade efterfrågan av elbilar rekommenderar vi att vara ute i god tid med att boka sin elbil till hösten.

Vi erbjuder prenumeration på elbilar från de stora bilmärkena lämpade för olika behov såsom smidig bil i city, bekväm bil för roadtrips eller stora bilar för hela familjen för den som vill prenumerera på bilen privat. Är du företagare har vi även mycket bra upplägg för ditt företag att ta del av.

Se till att vara ett steg före genom att säkra din elbil till i höst, hör av dig till oss på imove så hjälper vi dig vidare.