Höjda elpriser. Bör elbilsägare vara oroliga?

Höjda elpriser. Bör elbilsägare vara oroliga?

0

14.02.22

Trots dom höjda elpriserna leder elbilen fortfarande som det billigaste alternativet, det menar bilbranschens organisation Bil Sweden. Skillnaden i driftkostnader mellan en el och en bensinbil kan bli så höga som 10 000 kr. I detta exempel har dom utgått från driftkostnader för en normalbilist som kör 1100 mil om året.

Drivmedelsalternativ

Drivmedelsalternativ

– Det absolut billigaste är att bo i norra Sverige, och ladda hemma med privat laddning, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

Det är sant att i dagsläget så har elbilar ett högre inköpspris än en motsvarande fossildriven bil. Men det kommer vara jämställda någon gång före 2025, det menar Mattias Bergman VD för Bil Sweden. Men trots den rådande prisdispariteten i inköpspris kommer elbilen ut som segrare när det gäller kostnader för drivmedel. Om vi dessutom utgår från att du kommer äga bilen ett antal år så kan du i längden vinna på att köra en elbil på grund av dom låga driftkostnaderna.

Undersökningen från Bil Sweden kollade endast på kostnaderna för drivmedel. De har inte räknat med kostnader som service och fordonsskatt vilket skulle göra elbilen ytterligare billigare i jämförelse med fossildrivna bilar.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-mycket-sparar-du-pa-att-kora-pa-el