Elbil kostnad vs. Bensinbil

Hur mycket kostar det att ladda en elbil?

Vad kostar det att ladda sin elbil 100% egentligen? Är det dyrare under natten och kostar det olika beroende på vilken stad man befinner sig i? Vi har försökt att ta reda på hur mycket de olika bränslealternativen kostar i Sverige, både om du väljer att ladda bilen hemma eller är på resande fot.

Elbil kostnad vs. Bensinbil

Vi börjar med att reda ut vad det ungefär skulle kosta att ladda bilen på hemmaplan. Elpriset kan självklart variera från säsong till säsong samt beroende på vilket elbolag du väljer att använda dig av. Men låt oss räkna på riktvärdet 1,50 kronor per kWh som ett exempel. Elbilar förbrukar beroende på storlek och årstid i genomsnitt mellan 1 och 3 kWh per mil. Kostnaden kan du sedan enkelt multiplicera med elbilens batteristorlek som mäts i enheten kWh. Storleken på batteri varierar mellan olika modeller men vanliga storlekar ligger på 35 kWh till 95 kWh.

Det vill säga att om elpriset är som i exemplet ovan, samt att batteristorleken är 95 kWh, så skulle elpriset räknas ut på följande sätt: 1,50 kr per kWh x 95 kWh = 142,5  kronor för en fullt laddad elbil hemma. Om bilen sedan drar 3 kWh / mil kan då köra 47,5 mil på en fullt laddad bil.

Motsvarande bränslekostnad för en bensinbil ligger uppskattningsvis mellan 8-11 kronor per mil. Med en årlig körsträcka på 1200 mil skulle besparingen kunna bli omkring 7000-8000 kr per år.

Elbil - Laddning

Laddning av en VW ID.3 Life - Batteristorlek: 58 kWh

Att ladda bilen på publika laddare då?

Kostnaden på publika laddstolpar varierar kraftigt och det är svårt att ge ett fast pris, men generellt är det lite dyrare att ladda genom en publik laddare än hemma. Många kommuner med fokus på hållbarhet erbjuder laddstolpar vid bostadsområden där det räcker med att du betalar vanlig gatutaxa. Olika aktörer sätter sitt eget pris och kan därför variera. Hur man debiteras kan variera mellan olika laddare och leverantörer, vissa aktörer debiterar per minut medan andra erbjuder abonnemangslösningar. Även så kallade snabbladdare finns på marknaden och priset på dessa ligger på omkring 3,50-6,00 kronor per kWh.

Prisskillnader
I exemplet nedan ser du ungefärliga prisskillnader mellan bensindriven bil och elbil.

Jämförelse - kostnad att ladda en elbil och tanka en bensinbil

Jämförelse - kostnad att ladda en elbil och tanka en bensinbil