Hur pålitliga är elbilarna?

Hur pålitliga är elbilarna?

0

av imove den 31.07.23

Elbilsförsäljningen har fått utstå motgångar sedan klimatbonusen togs bort, vilket har skapat osäkerhet bland potentiella bilköpare. Trots detta kvarstår målet om en fossilfri fordonsflotta till 2030, vilket gör det viktigt att överväga elbilar som ett hållbart alternativ. I denna artikel ska vi undersöka tekniska fakta och ekonomiska fördelar för att undersöka om det faktiskt lönar sig att köra en elbil och vad det i så fall kommer med för konsekvenser.

Tekniska fördelar med elbilar:

Elfordon erbjuder flera tekniska fördelar jämfört med traditionella bensin- och dieselbilar. En av de mest påtagliga fördelarna är att elbilar har färre rörliga delar, vilket minskar behovet av service och reparationer. Enligt Bo Ericsson, vd för branschorganisationen Sveriges Fordonsverkstäders Förening, har elbilar betydligt färre komponenter som kan slitas och gå sönder jämfört med förbränningsmotorer. Med färre rörliga delar minskar kostnaderna för underhåll, vilket i sin tur gör driften av elbilar mer ekonomiskt fördelaktig i längden.

Enligt rapporter från bilistorganisationen ADAC har elbilar visat sig ha en högre driftsäkerhet än bilar med förbränningsmotorer. För varje 1 000 bilar drabbas elbilar i genomsnitt av 4,9 problem, medan bensin- och dieselbilar drabbas av 6,9 problem. Dessutom har Audi A4 samt BMW 1-serie, 3-serie och X3 visat sig vara de mest driftsäkra modellerna, med det minsta antalet fel per 1 000 bilar enligt ADAC:s data.

Andra tekniska fördelar inkluderar att elbilar inte har behov av traditionella förbränningsmotordetaljer såsom tändstift, avgassystem eller växellåda. En elbil har vanligtvis endast cirka 20 delar i sin motor och växellåda, vilket är en bråkdel av de cirka 2 000 delar som en bensin- eller dieseldriven bil innehåller. Denna tekniska enkelhet bidrar till en längre livslängd och minskade servicekostnader för elbilar.

Ekonomiska fördelar med elbilar:

Trots en högre initial kostnad för att köpa en elbil, finns det flera ekonomiska fördelar som gör det lönsamt att investera i en elbil.

Lägre driftskostnader:

Driftskostnaderna för elbilar är betydligt lägre än för traditionella bensin- och dieselbilar. Elmotorn är mycket effektivare än förbränningsmotorn, vilket leder till lägre energiförbrukning. En elbil av mellanstorlek förbrukar ungefär 1,5 kWh per mil, vilket kostar mellan 3,20 och 3,70 kronor om man kan ladda hemma. I motsats till detta har en fossilbil grovt räknat en bränslekostnad på 7-10 kronor per mil. De som har möjlighet att ladda hemma kan spara upp till sju kronor per mil genom att köra en elbil. Även om elbilsägaren behöver "köra in" den extra initiala kostnaden, visar studier att detta kan ske under en tidsperiod på cirka 10 år för de flesta vardagsbilister.

Bättre andrahandsvärde:

Elbilar har visat sig vara eftertraktade på begagnatmarknaden och behåller sitt värde väl, särskilt de mer exklusiva modellerna. Även de mer "normala" elbilarna förväntas behålla sitt värde bättre än traditionella bensin- och dieselbilar. Privatleasingföretag räknar med att få bra betalt för elbilar när leasingperioden tar slut, vilket tyder på att elbilars värde förväntas hålla längre än bilar med förbränningsmotor.

Vill man dessutom hålla sig på den helt riskfria sidan både ekonomiskt och praktiskt är imove’s prenumerationstjänst på elbilar det absolut bästa alternativet.

Det tyder ingen tvekan om att elbilarna är här för att stanna och att det är framtidens sätt att köra bil, på samma sätt börjar mönstret för hur man förhåller sig till ägandet av nämnda bilar.
Att själv köpa och äga sin bil har inte varit på tapeten för många på länge, mycket tack vare de nya formerna av “ägande” som finns idag, men även leasing har tappat stora delar av sin följarbas senare tid då gemene man vill åt en frihet och flexibilitet som långa bindningstider och väntetid in direkt erbjuder.
Där kommer prenumerationer som imove in i bilden, som ger bilfantaster möjligheten att välja bil, byta bil och binda upp sig precis så länge de vill, vilket är inte alls.

Sammanfattningsvis kan vi se att elbilarna redan är på god väg förbi fossilbilarna i driftsäkerhet, och det med ett ca. 90-årigt försprång för de klassiska diesel- och bensinbilarna.

Denna hemsida använder sig av cookies - Genom att acceptera hjälper du oss att anpassa och förbättra vår service.