Klimatbonus försvinner för de dyraste elbilarna

Klimatbonus försvinner för de dyraste elbilarna

0

av imove den 04.10.22

Senast uppdaterad 07.10.22 11:16

Sedan juli 2022 försvinner rätten till klimatbonus för många elbilar och laddhybrider.

Elbilsförsäljningen i landet slår rekord och Sverige är med i toppen i antalet nybilsregistreringar. Klimatbonusen anses varit en stor bidragande faktor till att försäljningen av elbilar är rekordstor, men i takt med den snabba utvecklingen förändras och anpassas nu också systemet och beräkningsmetoderna - något som påverkar rätten till regeringens klimatbonus hos dyrare elbilar.

Även de dyraste av elbilar har tidigare dragit nytta av regeringens bonusutbetalningar - men sedan 8 juli i år kommer köp av de lyxigaste elbilarna inte längre att åtnjuta stödet. Även bonusbeloppen för laddhybrider justeras och sänks från omkring 45,000kr till 20,000kr.

Numera gäller ett pristak från elbilar som kostar över 700,000 kronor i nypris för att bli berättigad bonus, då regeringen anser att den som har råd att köpa bilar i den prisklassen inte heller behöver något extra stöd i form av klimatbonus från skattebetalarna. Undantaget är lätta lastbilar, som alltså inte får ett maxtak för vad de får kosta för att få bonus.

Branschorganisationen Mobility Sweden påstår att taket borde vara betydligt högre. Enligt deras beräkningar drabbas nu ungefär 25 procent av elbilarna som före Rysslands invasion av Ukraina låg på under 700 000 kronor. Detta eftersom biltillverkarna sedan dess tvingats höja priserna på grund av inflation och andra kostnadsökningar.