Ladda din elbil - En nybörjarguide

Ladda din elbil - en nybörjarguide

0

av imove den 23.01.23

Senast uppdaterad 27.01.23 13:33

Att ladda en elbil kan kännas svårt för en ny ägare, men det är faktiskt inte så komplicerat. Tekniken skiljer sig inte mycket från att ladda en mobiltelefon. Det finns dock viktiga saker att tänka på, här lär vi dig knepen så undviker du nybörjarmisstagen!

Till att börja med finns det två olika typer av laddning.

Ladda elbilen hemma
Hemma-laddning är det vanligaste sättet att ladda en elbil och sker oftast under natten. Då är elen billigast och bilen står stilla under en längre tid. För att ladda hemma är det viktigt att använda en laddbox istället för ett vanligt eluttag, då det är betydligt mer effektivt och säkert.

Vad är en laddbox?
En laddbox är en enhet som installeras vid parkeringsplatsen för att säkerställa en effektiv och säker laddning av bilen. Det finns olika typer av laddboxar tillgängliga, med varierande priser och funktioner.

Rent funktionellt brukar även billigare laddboxar fungera bra, skillnaden mot dyrare laddboxar är att de saknar vissa funktioner och finesser som kan vara bra – till exempel internetuppkoppling så att du kan hålla koll på laddboxens status på distans.

Idag kan du söka bidrag för att installera en laddbox hemma, dock måste du köpa laddboxen från samma företag som installerar den för att få bidraget.

Känns kostnaden för hög? Tänk på att den ändå är en bråkdel av bilens pris och att överdriven laddning i ett vanligt eluttag kan leda till brand. Dessutom ökar laddboxen värdet på fastigheten.

För dig som bor i lägenhet
Alla har inte lika lätt att ladda elbilen hemma under natten, särskilt inte lägenhetsbor som parkerar på gatan. Vissa elbilister ser inte det som något problem då de kan ladda elbilen på jobbet, vid affären eller på en snabbladdningsstation.

Snabbladda elbilen
Om du ska färdas en längre sträcka eller bor i lägenhet kan snabbladdning vara ett alternativ där det är möjligt att ladda bilen på några minuter vid laddstationer längs vägarna. Dessa stationer är vanligtvis lätta att hitta med hjälp av navigationssystemet i bilen eller via mobilappar.

Superladdning är den snabbaste typen av laddning och ger en fullständig laddning på mindre än en timme.

Elbilstillverkaren Tesla har skapat ett eget laddnätverk som är kompatibelt med deras bilar, men det kommer också att fungera för andra elbilsmärken i framtiden. Andra bilföretag har också skapat laddnätverk, som Ionity, vilket är ett samarbete mellan olika bilföretag som erbjuder snabbladdning med en kapacitet på upp till 350 kW. Dessutom finns det flera separata laddnätverk som drivs av företag som Vattenfall och Eon. Även mackkedjor erbjuder snabbladdning.

Kom ihåg att snabbladdning sliter mer på batteriet än långsamladdning. Men det skiljer ganska mycket mellan olika elbilar. Vissa bilmärken är nämligen bättre på att hantera snabbladdning och batteristatus med särskild mjukvara. Rent generellt är det ingen fara att snabbladda sin bil relativt ofta. Nya elbilar brukar även ha en batterigaranti på åtta år.

Vad kostar snabbladdning?
Prismässigt har all laddoperatörer olika taxa för att snabbladda. De brukar också erbjuda olika abonnemang som passar för olika behov.
Det brukar finnas ett ”instegsabonnemang” för den som laddar sällan. Låg månadskostnad, men hög kostnad per laddning. Det finns även ett mellanalternativ och ibland ett fastprisalternativ där du får ladda (nästan) hur mycket som helst till en viss månadskostnad.

När det gäller Ionity är det relativt dyrt att snabbladda utan abonnemang. Dock brukar det i vissa fall ingå vid köpet av en elbil.

Laddeffekt
När du laddar hemma är effekten låg. Det innebär att det tar relativt lång tid att ladda elbilen jämfört med att snabbladda. Å andra sidan sliter det betydligt mindre på batteriet. När du laddar hemma används den så kallade ombordladdaren som finns i elbilen. Vanlig laddeffekt brukar vara 3,6, 7,2 eller 11 kW. Vissa elbilar kan ladda med 22 kW. Har du trefasladdning går det snabbare att ladda, men då måste elsystemet i fastigheten klara det.

Denna hemsida använder sig av cookies - Genom att acceptera hjälper du oss att anpassa och förbättra vår service.