Långresa med elbilen? Vi har samlat apparna du behöver för att planera din laddning

Långresa med elbilen? Vi har samlat apparna du behöver för att planera din laddning

0

24.05.21

För att planera en effektiv resa kan det vara bra att skapa sig en överblick över vilka stopp du behöver göra längs vägen. För att undvika onödiga stopp är det även bra att du vet hur länge du behöver ladda på varje ställe för att få en smidig resa.

Vissa elbilar idag har redan inprogrammerade system som själva räknar ut vart du ska stanna, men tyvärr finns det inte tillgängligt i alla än. Många el-operatörer har idag egna appar där de samlar betalningar, kartor för vart deras laddstolpar finns osv. Om du genomför en längre resa betyder det att du antagligen kommer att behöva ladda med flera olika operatörer längs vägen, och därmed ha flera olika appar.

Men för att du ska slippa chansa på vilka operatörer du kommer behöva använda och därmed även behöva använda dig av flera olika operatörers kartor så har vi samlat apparna som planerar hela din resa åt dig. På så sätt kommer du även ha koll på vilka appar du verkligen behöver ha nedladdade för vilken operatör och du slipper ha appar som du inte ska använda under resan.

Nedan presenterar vi apparna som ger dig all information kring din resa, de visar dig vilken väg som blir mest effektiv för just din bil, vilka laddstationer du bör ladda med längs vägen och vilken el-operatör det är. Tack vare dessa appar slipper du chansa!

ChargeFinder:
Grundarna bakom appen saknade själva en tjänst som samlade alla laddstationer på ett och samma ställe. Här hittar du information om laddhastighet, vilken typ av laddare det är, hur många uttag, vad det kostar samt vilken operatör som ansvarar för stationen. Du kan även enkelt filtrera bland olika laddare och hastigheter på laddare för att underlätta din planering, men även välja ut en specifik rutt och se vilka laddare som finns utmed den.

A Better route planner (ABRP):
Denna svenskutvecklade tjänst är populär bland elbilister och förkortas ofta ABRP. Tjänsten samlar information om samtliga laddstationer och hjälper dig på ett enkelt sätt att planera din resa genom att ange vilken bil du har, vilket väder, hur laddad din bil är eller annat som kan påverka din resa. Efter inmatningen får du ett förslag på en rutt som är anpassad just för din bil och dagsform där det även presenteras vart du behöver ladda och hur länge. Du kan även addera att du vill göra matstopp och då får du förslag på laddstationer i närheten av stoppet.

Google maps:
Det finns även möjlighet att använda Google maps. Om du söker på elbilsladdare i appen så kommer det upp förslag på laddplatser i närheten av där du befinner dig.

Kör försiktigt på långresan!

Denna hemsida använder sig av cookies - Genom att acceptera hjälper du oss att anpassa och förbättra vår service.