Range anxiety

Range anxiety

0

24.01.22

Vad är range anxiety?
Range anxiety är ett uttryck för att beskriva en förares oro för att deras elbil inte har tillräckligt med räckvidd för att täcka avståndet till destinationen. Och därmed lämnar föraren och passagerarna strandsatta.

När Non-Considerers (1) tog fram de ledande hindren för att använda elbilar, nämnde 83 % batteritid och range anxiety. Detta är inte förvånande eftersom många människor inte känner till möjligheterna att ladda din elbil som är tillgängliga.

Vädret
Förutom att bara köra bil finns det andra faktorer som påverkar din elbils batteritid. Ett förbisett exempel är vädret. När du kör en elbil i kallt väder kommer batteriet att ta slut snabbare jämfört med varmt väder.

Användning av AC eller värmare
Och om det är varmt ute en dag kanske du vill slå på AC:n. Något att tänka på är att detta också kommer att påverka din körning eftersom system i bilen som kylning och uppvärmning drar elektricitet direkt från ditt batteri.

Körningsstil
Om du oroar dig för räckvidden kan du behöver anpassa din körstil till att få bilen mil att räcka. Att accelerera snabbt är en av de främsta energitjuvarna som kommer att minska batteritiden. En smidig körning är att föredra istället och tar dig och din elbil längre på vägen.

Hur lång räckvidd räcker för dig?
Ett sätt du kan lindra din range anxiety är att ta reda på vad som är tillräckligt med räckvidd för dig. Om du vet hur länge du vanligtvis kör din bil på en dag kan du vara säker på vilken bil som fyller exakt dina behov. Att räkna på vilen elbil och räckvidd som passar dig är inte mycket annorlunda än att hitta en bensinbil som passar dig. Olika bilar passar olika livsstilar och genom att hitta en elbil som passar dig säkerställer du att dina behov fylls. En typisk person kör cirka 32 km per dag. Med tanke på att den typiska elbilen har en räckvidd på cirka 200 - 450 km, borde detta vara gott för ditt dagliga bruk.

En vanlig fråga som dyker upp när man överväger el är: När och var laddar jag den? Vi brukar likna att ladda din elbil till att ladda telefonen. Svaret är förmodligen hemma, på natten när du sover. Detsamma gäller för din EV. Den stora fördelen med detta är att du aldrig behöver stanna för att fylla tanken när du kör t.ex. till jobbet.

Och om du mot alla odds har låg laddning så finns det gott om laddstationer över hela Sverige. Range anxiety kan ha varit ett problem för 2-3 år sedan. Men nu har infrastrukturen för elektrisk laddning utökats så mycket att den range anxietyn inte borde vara ett problem för den dagliga föraren.

(1) https://www.coxautoinc.com/news/overcoming-electric-vehicle-misconceptions-is-crucial-to-converting-consideration-to-sales/