Slopad klimatbonus för elbilar i den högre prisklassen

Slopad klimatbonus för elbilar i den högre prisklassen

0

14.06.22

Annika Strandhäll, miljö- och klimatminister ger svar på tal om det nya beslutet.

‘’Inget stöd kommer att utgå för bilar som kostar mer än 700 000 kronor. Vår utgångspunkt är att den som har råd att köpa bilar i den prisklassen inte heller behöver det här stödet från skattebetalarna’’ rapporterar Sveriges Radio.

Det är flera förändringar som beslutats av regeringen som inte har gått obemärkta förbi. Det framkommer en hel del kritik för att besluten kommer så nära inpå en del av förändringarna, då vissa införs redan om en månad medan andra införs vid årsskiftet.

‘’Vi har aviserat tidigare att det kommer komma förändringar, anledningen till att besluten har fattats så här pass sent beror på att vi diskuterat med EU kring statsstödsregler’’ svarar Strandhäll på kritiken.

Personer från bilbranschen är en stor del av skaran som yttrat sitt missnöje gällande beslutet, och VD:n för Mobility Sweden, Mattias Bergman, vill se att pristaket höjs.

‘’När kriget i Ukraina började blev det kraftiga prishöjningar på grund av komponent, energi och materialkostnader, så det är olyckligt att se att pristaket inte höjs till 800 000.’’

Förutom att det från och med den 8 juli införs ett pristak för att få ta det av klimat bonusen, kommer även gränsen för hur mycket koldioxid en bil får släppa ut för att ta del av en bonus sänkas. Ytterligare förändringar som träder i kraft den 8 juli listas nedan:

  • bonus beloppen för laddhybrider sänks
  • gränsvärdet för när en bil får bonus ändras, då gränsen för koldioxidutsläpp sänks från 60 gram/km till 50 gram/km
  • det införs ett pristak som innebär att klimatbonus bilar och lätta lastbilar som har ett nypris som överstiger 700 000 inte kan kvalificera sig för bonus längre
  • gasbilar kan få bonus med grun i EU:s allmänna förordning om stöd av mindre betydelse
  • en begränsning av bonus beloppen till företag på 35% av prisskillnaden mellan närmast jämförbara konventionella bil tas bort

Källa: Sveriges Radio, Nyheter (EKOT)

Denna hemsida använder sig av cookies - Genom att acceptera hjälper du oss att anpassa och förbättra vår service.