Storsatsning på laddningsstationer

Storsatsning på laddningsstationer av OKQ8

0

20.09.21

Idag sker majoriteten av all laddning i anslutning till hemmet, på gatan där man bor eller med en egen laddbox. Men för att kunna utnyttja sin elbil med samma mobilitet som en bensinbil är det viktigt med en etablerad infrastruktur för att kunna sänka den så kallade “Range anxiety”, rädslan att inte hitta en laddstation i tid. “Omställningen till ett fossilfritt samhälle är vår största prioritet. Att hjälpa medlemmar och kunder med deras omställning är vad vi finns till för”, säger Karin Hellgren, Kommunikationschef på OKQ8.

Målet är att komma till en punkt där ladda en elbil blir lika enkelt och lättillgängligt som att tanka en bensinbil. Den totala satsningen i Sverige och Danmark kommer att innefatta minst 1100 laddpunkter på omkring 400 stationer.

Effekten i dom nya laddstationerna kommer ligga på 150 kW till skillnad från dom vanliga snabbladdare som är på 50 kW. Karin Hellgren menar att dagens bilar inte egentligen behöver en laddning på 150 kW men att dom vill leda utvecklingen för att vara beredda inför framtiden. Enligt OKQ8 innebär den förbättrade laddningen att en bil kan laddas för ungefär ytterligare 25 mil på tiden det tar att köpa en fika, besöka toaletten och ta lite frisk luft vilket blir ungefär 20 minuter.

Elen som kommer finnas i laddstationerna är 100% förnybar och levereras av Skellefteå kraft. “Det känns fantastiskt bra att vi på Skellefteå Kraft genom den här stora satsningen kan kombinera vår förnybara energi och vår kunskap och erfarenhet kring att bygga upp en laddinfrastruktur med OKQ8:s väl uppbyggda verksamhet…”, säger Patrik Grantås, affärsområdeschef marknad, Skellefteå Kraft.