Trendbrottet i andrahandsmarknaden

Trendbrottet i andrahandsmarknaden

0

av imove den 26.02.23

Elbilsmarknaden står inför en väsentlig och betydande förändring på grund av att Tesla nyligen genomförde en prisjustering som innebar sänkningar på flera tiotusentals kronor för flera av deras modeller.
Exempelvis har Model 3 Standard Range gått från tidigare 629 990 kronor till 519 990 kronor, en sänkning på 110 000 kronor, eller 17%. Kraftigast sänkning är dock på Model Y Standard Range som gick från 689 990 kronor till 539 990 kronor, en sänkning på hela 150 000 kronor.
Prisdroppet har orsakat en stark förskjutning i prisnivåerna för elbilar på marknaden och satt press på andra tillverkare att följa efter och anpassa sina priser för att konkurrera.

Detta har lett till betydande prissänkningar på begagnade elbilar, och utbudet på andrahandsmarknaden har ökat. Priserna har i snitt sjunkit med 16% jämfört med samma period förra året, och utbudet har ökat med cirka 10% under samma mätning. Tesla Model 3 har senaste tiden stått för cirka 50 procent av alla annonser, och snittpriset minskade med över 40 000 kronor.

Andra biltillverkare ställer sig i ledet.
Flera biltillverkare, inklusive Ford, har följt efter Teslas prissänkning.
Den elektriska SUV:en Ford Mustang Mach-E i standardutförande, vilken kan jämföras med Tesla Model Y, sänks med circka 47 000 kronor medan prestandamodellen Mach-E GT sänks ytterligare, upp till hela 61 000 kronor.
Samtidigt har många tillverkare ännu inte reagerat, trots halvledarbrist, logistikproblem och allt tunnare ifyllda orderböcker.

Motsatt marknad
Trots höga räntor, som påverkar både ny- och begbilsmarknaden, har prissänkningarna fortsatt. Även på Blocket har priserna på begagnade elbilar sjunkit kraftigt, i samma veva som Teslas besked. Nära 40 procent av fordonen har fått sänkta priser när det gäller de populäraste elbilarna, däribland VW ID.3 (-16%), Volvo XC40 (-15%) och Nissan Leaf (-11%).

Bilhandlare siar elbilarnas framtåg
Bilhandlare menar att de sjunkande priserna kan få en ordentlig skjuts framåt för elbilar. Niklas Jungegård på elbilshandlaren Carla bedömer att de sjunkande priserna kommer att snabba på omställningen till elektrifierade bilar.
Marcin Stepman på Blocket tror att priserna på elbilar kommer att fortsätta att sjunka, och att ett priskrig är att vänta. Han menar att de som letar efter begagnade elbilar bör vänta några månader, då priserna väntas vara betydligt lägre än idag. Detta är en signal om att elbilspriserna kommer att fortsätta att gå ned, både när det gäller nya och begagnade elbilar.

Denna hemsida använder sig av cookies - Genom att acceptera hjälper du oss att anpassa och förbättra vår service.