Vad kostar det att ladda en elbil?

Vad kostar det att ladda en elbil?

0

av imove den 05.10.22

Senast uppdaterad 07.10.22 11:25

“Vad kostar det att ladda en elbil” är det mest googlade “vad-frågan” 2021 - och ligger högt upp på listan även nu 2022 - och det är inte konstigt.

Med skenande priser för både el och bränsle är den ekonomiska frågan kring personbilar hetare än någonsin. Vad kostar det att ladda en elbil i dagens läge och hur mycket skiljer det sig från att ha en bränsle drivande bil? Vad är egentligen det billigaste alternativet, och finns det sätt att undkomma de skenande elpriserna?

Svaret ligger i helt på var och hur du laddar, kostnaden kan nämligen variera med mer än 1000% beroende på val av laddplats.

En elbil förbrukar i genomsnitt 2 kw/h per mil, vilket i dagsläget kostar mellan 5-17,4 kr att ladda. Jämför man det med exempelvis en dieselbil som drar 0,7L per mil och med en ungefärlig kostnad på 24,77kr per liter, samt en bensinbil som även där drar ca 0,7 liter bensin per mil och har en kostnad på ca 14,48kr per liter, så kan vi alltså konstatera att elbilar fortfarande är ett billigare alternativ. Faktum är, att det behöver inte alls vara dyrt på dom publika laddarna om man är beredd att vänta lite extra. Vill du ladda din elbil gratis så kan du absolut göra det.

Olika laddstationerna kan skilja sig väldigt i kostnader, så att ladda smart kan göra stor skillnad. Laddarens styrka och effektivitet kan visserligen i några sammanhang vara en bidragande faktor till prisskillnaderna, men många bra alternativ finns om man har lite extra tid över, och vissa laddplatser erbjuder till och med laddning helt gratis.

Det blir allt vanligare att stora köpcentrum och affärskedjor, som till exempel Ikea och Lidl, bjuder sina kunder på ström helt gratis. Det finns även kommunala laddare, restauranger och hotell där det inte kostar någonting. Kostnadsfria eller subventionerade laddplatser har ofta låg effekt, men exempelvis Lidl har 50 kw-laddar på några av deras parkeringar.

Åker du idag till en butik som inte har elbilsladdning? Kolla vilka stormarknader som har gratis elbilsladdning och åk och handla där istället. Bor man nära en galleria eller större köpcentrum kan det också vara värt att se om det finns gratis elbilsladdning där.


Denna hemsida använder sig av cookies - Genom att acceptera hjälper du oss att anpassa och förbättra vår service.