8 steg innan du köper en elbil

8 steg innan du köper en elbil

0

av imove den 07.06.23

Senast uppdaterad 08.06.23 15:32

8 steg innan du köper din elbil

Elbilar blir alltmer populära och är både ett mer hållbart samt miljövänligt alternativ. Innan du köper din elbil finns det några viktiga steg att tänka igenom. Därför har vi på Imove tagit fram en guide med 8 steg som kan hjälpa dig i ditt beslutsfattande.

Identifiera dina behov
Är det endast du eller hela familjen som ska använda denna bil? Hur mycket bagageutrymme behövs?

Volkswagen ID.5 GTX erbjuder ett rymligt bagageutrymme, trygg fyrhjulsdrift och hela 488 km räckvidd. Är bilen endast för transport från A-B finns Tesla Model 3 med sin mindre storlek som kan underlätta stadskörning och parkering.

Genom att kartlägga dina behov kan du börja samla modeller som uppfyller dina kriterier på denna punkt.

volkswagen id5 gtx


Volkswagen ID.5 GTX - Plats och räckvidd för hela familjens tålamod.

Utvärdera räckvidden
Kontrollera vad elbilen har för räckvidd, det vill säga hur långt den kan köra på en enda laddning. Tänk efter hur ditt körmönster kommer att se ut. Är tanken att använda elbilen fram och tillbaka till din arbetsplats eller är det denna bil du ska ha på din Europaresa i sommar? Se till att räckvidden möter dina kriterier för att ge dig själv en så bra upplevelse som möjligt.

Tesla Model Y Long Rage har en räckvidd på 507 km vilket på endast en laddning kan ta dig från Stockholm - Halmstad. Är din vision med denna bil att endast röra dig innanför Stockholms tullar kan Volkswagen ID.3 vara en kandidat. Med 4-5 säten, en räckvidd på 420-423 km och medföljande laddkabel typ 2. Denna bil är mindre till storleken och har en så pass lång räckvidd att du vid en körning skulle kunna ta dig från Stockholm - Sundsvall och lite till.

Jämför olika modeller och dess kostnader
När du identifierat både behov och körmönster är det dags att börja jämföra modeller. Dess funktioner, pris, räckvidd, säkerhet och ytterligare faktorer du värdesätter. Läs recensioner och bedömningar från tidigare användare för att skapa en verklighetsuppfattning av bilarnas helhet. Se över bilarnas inköpspris, underhållskostnader, vad det finns för olika alternativ, till exempel privatleasing eller imove.

Är du ute efter en mindre, billigare bil för att endast kunna transportera dig från A-B har imove Renault Zoe Go för endast 6690 kr/månaden. I det priset ingår fria mil, service, underhåll och helförsäkring. Renault Zoe Go har en räckvidd på 393 km och har varit Europas mest sålda elbil i flera år.

Är du å andra sidan ute efter en bil där hela familjen kan följa med på sommarens långa resa finns bland annat KIA EV6. Stort utrymme, 528 km räckvidd och kapacitet att ladda från 10-80 procent på under 18 minuter. Bilen är även utrustad med vehicle-to-load funktion vilket innebär att du kan ladda din hemelektronik med hjälp av din bil.

KIA EV6 vehicle-to-load

KIA EV6 hos imove med vehicle-to-load-funktion

Prenumeration eller privatleasing
Idag finns det olika sätt att gå till väga vad gäller elbilar. Du kan antingen gå den traditionella vägen genom att privatleasa eller köpa, eller ta det mer moderna alternativet och prenumerera på din elbil. Ett företag som idag erbjuder prenumeration är imove.

Imove erbjuder prenumeration möjlighet på 30 dagar i taget utan bindningstid. Du får fria mil samt att service, underhåll och försäkring ingår i den fasta kostnaden. Detta skiljer sig från privatleasing då du har begränsat antal mil, behöver teckna egen försäkring samt stå för service och underhåll på egen hand. Hos imove finns det en stor elbilsflotta där du kan se vilket märke och modell som möter dina behov.

Undersök dina laddningsmöjligheter
Förbered dig genom att undersöka dina möjligheter till att installera en laddningsstation hemma eller vid ditt arbete. Finns det tillgängliga laddningsstationer i ditt område eller längs de rutter du dagligen åker? Ta redan på vilken typ av utrustning du behöver för den elbil du tänkt köpa, många elbilsförsäljare har ofta bra erbjudanden på laddboxar i samband med köp av elbil.

En bil som laddar snabbt är  BMW iX M Sport, genom att ladda vid en High Power laddstation behövs endast 10 minuter för att ha en räckvidd på 120 km. Det innebär att du på den korta laddningstiden kan ta dig ända från Stockholm till Västerås och fortfarande ha laddning kvar.

Vi rekommenderar att du laddar ner appen ChargeFinder om du ger dig ut i världen. ChargeFinder är en app som visar tillgängliga laddstationer runt om i hela världen, appen finns för både iOS och Android

Tesla Model Y

Tesla Model Y kan ta dig från Stockholm till Halmstad på en enda laddning!

Förmåner och incitament
Undersök vilka förmåner som erbjuds för elbilsägare i ditt område. Möjligtvis kan det inkludera skattelättnader, subventioner för inköp, förmåner vid parkeringsavgifter. För att se vilka förmåner, skattelättnader etcetera du kan ta del av, läs mer på skatteverkets hemsida.

Provkörning
Har du nu hittat olika modeller du överväger? Boka en provkörning för de modellerna. Ta vara på möjligheten att få uppleva hur bilen känns och presterar på vägen. Genom att provköra kan du se och känna vad som uppfyller dina önskemål och du får mer information att basera ditt beslut på. Hos imove kan du boka in ett möte med Pierre där ni kan diskutera dina frågor och få rådgivning gällande vad som kan möta dina önskemål.

Överväg begagnat eller nytt
Tänk på om du vill köpa en ny elbil eller om du är öppen för en begagnad. Begagnade elbilar kan vara ett prisvärt alternativ och fortfarande erbjuda bra prestanda och räckvidd. Vill du vända dig till privatleasing eller prenumera hos imove? Tänk över dina möjligheter och behov innan du tar det slutgiltiga beslutet.

Vi förstår att det kan kännas som ett stort beslut att köpa elbil, vi hoppas dessa steg kan hjälpa dig bygga en grund du känner dig trygg med. Genom att identifiera dina behov, utvärdera olika modeller och undersöka kostnader kan du hitta den elbil som uppfyller dina önskemål.Denna hemsida använder sig av cookies - Genom att acceptera hjälper du oss att anpassa och förbättra vår service.