Vad kostar en bil?

Vad kostar en bil?

0

04.01.21

Kostnadsbilden för en bil är ofta oöversiktlig och oförutsägbar. Med en bilprenumeration är det väldigt enkelt!

Flera av användarna vi har pratat med har över tid blivit vana med att gå runt med en klump i magen; att vara konstant nervös för vad som, med tiden, kommer att ske med bilen. Bilen är en stor utgift i vardagsekonomin, och kan fort bli ännu större om något oförutsett inträffar. Med en bilprenumeration från imove slipper du bekymra dig för detta.

I en rapport från 2020 ges en översikt över de årliga kostnaderna för olika typer av personbilar i fem olika prisnivåer. Rapporten ger en inblick i vilka kostnader som kommer med ett ägande av bil: allt från bränsle (diesel, bensin eller ström), servicekostnader, trängselskatt, olja, däckbyte och däckhotell, till årsavgift, försäkring, EU-godkännanden och räntor och avdrag på billån så klart.

Nyckelpunkterna demonstrerar dessutom att de årliga kostnaderna med ägande av bil, och inte minst bensin- och dieselkostnader, generellt har ökat de senaste åren, och ofta kommer det också dyka upp oförutsedda kostnader vid skador, eller övriga problem som kräver service och reparation.

Medan det kostar 600-1000 kronor att fylla en bensintank, kostar det 50-100 kronor att ladda en elbil.

Beräkningarna visar att om du köper en ny bil för mellan 200.000 och 1 miljon kommer du ha mellan 5.000 och 18.000 i fast månadskostnad, exkluderat oförutsedda kostnader som kan (eller ska vi säga kommer) dyka upp.

Samtidigt är den största kostnaden också den mest dolda, det är nämligen värdeminskningen på bilen: För varje dag du kör blir bilen mindre och mindre värd. Generellt sett kan man säga att när du kör bilen ut på gatan från bilhandlaren har bilen sjunkit 10-15 % i värde, bara för att den nu är begagnad.

Denna värdeminskning – och därigenom den samlade kostnaden för din bil – ser du inte förrän du säljer bilen. När försäkringsbolagen i tillägg visar att privatbilar statistiskt sett står parkerade 96 % av tiden kan man ifrågasätta värdet av att äga en bil privat.

Hos imove kan du välja mellan olika småbilar och större familjebilar som kostar från 5.000 till 8.000 kronor, i fast månadspris; då är allt utom trängselskatt och strömmen för laddning inkluderat. Månadspriset skiljer sig inte så mycket jämfört med att äga, utan den stora skillnaden ligger i förutsägbarheten och flexibiliteten: för när du köper en bil förpliktar du dig till den bilen – och de fasta utgifterna – fram till du säljer bilen igen. För även om du inte använder bilen längre så fortsätter värdeminskningen medan du letar efter en köpare.

Det viktigaste för oss är att ta bort stressmomenten med att ha bil, och med oss behöver du inte bekymra dig för den oundvikliga värdeminskningen, eller oförutsedda ting; det fixar vi!

Vi i imove tror att de flesta börjar inse att det inte ger någon mening att binda flera hundra tusen kronor i ett objekt som man inte använder särskilt mycket, eller som man plötsligt inte har behov för längre. Så hos oss kör du en modern och populär elbil med toppkvalité, och betalar bara så länge du behöver den. På så sätt kan du utvärdera från en månad till en annan om du ska aktivera, uppgradera eller avsluta prenumerationen, utan att det kostar dig något.

Det viktigaste för oss är att ta bort stressmomenten med att ha bil, och med oss behöver du inte bekymra dig för den oundvikliga värdeminskningen, eller oförutsedda ting; det fixar vi!

Relaterade artiklar

Vad är en bilprenumeration?

Vad är en bilprenumeration?

Vad är en bilprenumeration och varför har det blivit så populärt? Den senaste tiden har det dykt upp en uppsjö av olika alternativ till att köpa och leasa bil, låt oss titta närmare på just bilprenumerationen!

Läs mer

Denna hemsida använder sig av cookies - Genom att acceptera hjälper du oss att anpassa och förbättra vår service.